Darrenbroedige koninginnen

Vorige maand controleerde ik een jonge koningin ongeveer een dag of 12 na uitlopen. Ze had broed. Maar het broed was al zo ver gevorderd dat ze al op de vijfde of zesde dag na uitlopen aan de leg is gegaan. En dat is wel heel erg snel. Een paar dagen later, jawel, bultbroed. Ze was dus darrenbroedig. Omdat ze nog jong was heb ik alle broed uitgenomen en op kale kunstraat gezet in de hoop dat ze alsnog op bruidsvlucht zal gaan.Vandaag controleerde ik haar weer en nu zag ik in de uitgebouwde ramen eitjes en larfjes. Het is nog even afwachten of dit weer bultbroed is. De koningin zag eruit als een normale volgroeide koningin. Volgende week weten we meer.

Verder zag ik vandaag bij een aflegger waar een koningin inzit die op 8 juli is uitgelopen hetzelfde verschijnsel. Deze koningin is nog niet zo groot en zou nog op bruidsvlucht kunnen gaan. Ook op kale raat gezet. Nu even afwachten.

Het is een vreemd verschijnsel dat ik onder de huidige weersomstandigheden en dracht nog niet heb meegemaakt. Ik ben ook benieuwd of ik ze heb kunnen verleiden toch maar een bruidsvlucht te maken. In Schotman heb ik niet kunnen vinden dat jonge koninginnen op de vijfde of zesde dag na uitlopen al onbevruchte eitjes kunnen leggen.

UPDATE 27 juli 2013: Beide koninginnen produceren nu gewoon werksterbroed. Waarschijnlijk waren er kort nadat de jonge koningin was uitgelopen één of enkele eierleggende werksters actief. Door het toenemen van de hoeveelheid feromonen van de koningin hebben die na enige tijd het eierleggen gestaakt en hun gewone werkzaamheden weer opgepakt.

Leggende koningin met hofstaat

Leggende koningin met hofstaat

 • Hoi Henk,

  Ik heb op mijn bescheiden stand een volk dat bijzonder agressief is. Moerloos en leggende werksters. Zaterdag jl heb ik het volk 30 meter verplaatst en een nieuwe kast geplaatst (zwerm). De haalbijen vlogen direct op hun oude plekje af. Gisteren wilde ik de rest ‘afslaan’, maar dat werd een groot fiasco: zo agressief heb ik bijen niet eerder meegemaakt. Met imkerpak in de auto!!! Een meer ervaren collega-imker die erbij was adviseerde mij het volk af te zwavelen. Bij het HoningMagazijn heb ik zwaveldoekjes besteld, maar hoe gaat zo iets in zijn werk? En, nog belangrijker, zie jij alternatieven? Hoor graag van je.

  Mvrgroet,

  Hans

  Op 15 jul. 2013, om 22:30 heeft Imker weetjes het volgende geschreven:

  > >

  • Hallo Hans, vroeger wilde ik ook wel zwermen scheppen want dat zijn toch mooi gratis volken. Maar je weet niet wat je in huis haalt. Ik heb ook wel eens een kwartier in de struiken gestaan totdat de aanvalsdrift van de bijen wat afnam of ze hielpen me van binnenuit de dekplank van de kast te verwijderen om daarna uit de kast te bruisen en aan te vallen. Om die reden schep ik geen zwermen meer maar maak zelf kunstzwermen en ik bepaal welke koninginnen in de volken zitten en niet de bijen. Die koninginnen teel ik zelf. Van elk volk dat enige agressiviteit vertoont is de koningin ten dode opgeschreven. Dat tolereer ik absoluut niet. Alleen zo krijg je een fijn bijenbestand.
   Het afzwavelen gebeurt door een zwaveldoekje in een blikje te doen, aan te steken zodat het doekje gaat gloeien, en op de raten te plaatsen in een lege honingkamer. Kast goed afsluiten. Als je dat ‘s avonds uitvoert ligt de volgende morgen het hele volk dood op de bodem van de kast. Een alternatief is er niet omdat deze bijen al te oud zijn en niet te gebruiken zijn voor bevruchtingskastjes o.i.d. Hoe om te gaan met eierleggende werksters lees je hier: http://buckfastimker.wordpress.com/handigheidjes/eierleggende-werksters/
   Maar dan moet je wel een leggende reservekoningin hebben.

 • HW

  Dank Henk. Wordt lastige klus. Laat je weten hoe het afliep. Hans

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.