Buckfastbij, eigenschappen, kwaliteit


In principe bestaan Buckfastbijen niet meer omdat er jaren op Buckfast Abbey geen bijen meer zijn geteeld en het bevruchtingsstation jaren buiten gebruik is geweest. Wat rest zijn de koninginnen die in een ver verleden van Buckfast Abbey afstammen.
Deze koninginnen worden in de pedigrees aangeduid met de hoofdletter B. Tegenwoordig wordt er geteeld in de geest van Br. Adam. Dat wil zeggen dat er naar bepaalde eigenschappen wordt gezocht en men probeert deze te versterken. Hiervoor worden koninginnen uit Anatolië, Griekenland, Cyprus enz. gebruikt. Deze koninginnen worden aangeduid met A, D, I, L enz. en zijn dan op enig moment geïmporteerd in Nederland. Stambomen kun je hier bekijken http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/index.html
De eigenschappen van die rassen zijn door Br. Adam beschreven. Verder heeft hij een aantal kwaliteiten aangegeven die volgens zijn visie belangrijk zijn:
1.Fundamentele eigenschappen:
– vruchtbaarheid
– haaldrift
– weerstand tegen ziekten
– lage zwermdrift
2. Eigenschappenen van secundair belang:
– langlevendheid
– vliegkracht
– goede speurzin en zelfverdediging
– gehardheid
– overwinteren
– de opbouw in de lente
– nijverheid
– zelfonderhoud (selfprovisioning)
– raatbouw
– en de aanleg om snel in de honingkamers te gaan
3. Eigenschappen voortkomend uit technische en esthetische waarde:
– zachtaardigheid en kalm gedrag
– geen warbouw en propolis
– aantrekkelijke wijze van verzegelen
– een goede oriëntering

De aanleg die opgenoemd wordt in de laatste groep zijn niet van invloed op het haalvermogen. Anderzijds spelen ze een beslissende factor in de behandeling en omgang met de volken. Zachtaardigheid staat ons toe om gemakkelijk een volk te controleren en met een minimum aan tijd en inspanning. Het voorkomt ook risico’s met buren en boeren en al de andere problemen die veroorzaakt worden door agressieve bijen.

In het kort zijn dit de hoofdeigenschappen die worden meegewogen in de overwegingen bij de gewenste doelen.

Verder hanteren de telers een kwaliteitssysteem waar de volgende eigenschappen worden gewaardeerd met een cijfer 5 of lager. Bij 5 is de eigenschap in hoge mate aanwezig bij 1 niet. Van kwalificaties van 3 en lager wordt niet nageteeld. Er wordt geselecteerd op de eigenschappen honingopbrengst, zwermtraagheid, gedrag op de raat, zachtaardigheid en hygienisch gedrag.
Deze leidraad wordt door alle telers aangehouden en door onderlinge uitwisseling van materiaal vindt er ook een soort bewaking plaats.
Er zijn een aantal verenigingen, vooral in Duitsland, die zich geheel en al bezig houden met de Buckfastbij maar het zijn de telers en hun ambitie die de kwaliteit bepalen.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.