Omgaan met Buckfastbijen
Het verbaast mij elke keer weer dat imkers die Buckfastkoninginnen bij mij ophalen daarmee werken alsof het gewone bijen zijn. Er worden afleggers gemaakt, volken gesplitst en men laat de afleggers hun eigen koninginnen optrekken en op de eigen stand bevruchten.
Nu is daar niets mis mee maar het is wel teleurstellend om na één of twee jaar te merken dat je toch weer volken hebt zoals je voorheen had. Alle moeite was voor niets!
Als men Buckfastbijen heeft gaat men daar anders mee om dan met andere bijen.
Goede Buckfastbijen, met de nadruk op goede, zijn zwermtraag en daardoor zwermen ze nagenoeg niet en zeker niet als men bij de controles in het voorjaar daar aandacht aan schenkt. Alles wat u in de cursus bijenhouden hebt geleerd over zwermverhindering d.m.v. het maken van vegers, vliegers en broedafleggers hoeft u niet uit te voeren. Dit betekent dat een produktievolk niet wordt gesplitst zodat het een groot volk blijft met veel honinghaalsters. Men dient wel te zorgen dat de koningin voldoende ruimte heeft om eitjes te leggen. Ze kunnen wel tot 3 spaarkast broedkamers bezetten. Lege honingkamers dienen regelmatig toegevoegd te worden.
Koninginnen worden dus niet in een veger, vlieger of broedaflegger aangemaakt door de bijen maar u, als imker, bepaalt welke koninginnen er komen. Daarom doet een Buckfastimker aan koninginnenteelt of koopt koninginnen of larven bij gerenommeerde telers zoals wij.
Deze worden of op de eigen stand bevrucht (F1) of men brengt de koninginnen in bevruchtingsvolkjes naar één van de bevruchtingsstations waar geselecteerde darren rondvliegen.
Deze nieuwe koninginnen, uw keus, worden gebruikt om een falende koningin in een produktievolk te vervangen of men laat haar een eigen volkje opbouwen. Het komt niet zelden voor dat koninginnen, als zij goed zijn, 3 jaar worden aangehouden.
Geen afleggers is geen varroabestrijding zult u zeggen. Maar niets is minder waar want bij het maken van bevruchtingsvolkjes of schudzwermen worden deze bijen besproeid met oxaalzuur alvorens een koningin in te laten lopen. Bij de produktievolken wordt in juli de methode Büchler uitgevoerd.
Het lijkt misschien veel werk maar in de praktijk valt dat best mee.
Buckfastbijen houden betekent:
Wel inspecties houden op eventuele doppenaanzet en beschikbare ruimte;
Aan koninginnenteelt doen;
Grote rustige volken;
Niet aangevallen worden;
Veel honing;
Geen zwermverhindering door maken van afleggers;
Geen zwermen;
Hallo Henk,
Ben van plan met imkeren te beginnen,ga binnekort op cursus daarvoor.Mijn vraag is zijn buckfast bijen ook geschikt voor zweeds klimmat, Woon n.l. in midden zweden..
Mvg,Eric
Eric, leuk dat je aan bijen begint. Waarschuwing: Je komt er nooit meer van af.:-)
Buckfast gaat heel goed in Zweden. Hier is een link naar Zweedse telers. Via hen kom je wel verder.
http://perso.fundp.ac.be/~jvandyck/homage/elver/index.html#paysSE
Groet en succes,
Henk
Leuk stuk Henk,
Hier heb ik wat aan. Wat staat er weinig over op internet.. is er een boek over het houden van buckfastbijen?
Ga het nog is 3 keer doorlezen om het daarna nooit meer te vergeten.
Top!