Biologische varroabestrijding
Alleen al in Europa worden meer dan 14 miljoen bijenvolken door de varroamijt bedreigd. Volken die niet worden behandeld tegen deze mijt storten na 2 à 3 jaar volledig in en ben je dus kwijt. Ondanks dat er diverse behandelingsmethoden en -producten zijn, die of niet altijd goed werken of resistentie veroorzaken en/of gevaarlijke bestanddelen in bijenproducten achterlaten, is er tot op de dag van vandaag nog steeds geen biologische bestrijdingsmethode.
De producten die momenteel verkrijgbaar zijn kunnen pas na de honingoogst worden ingezet wat vaak te laat is voor een succesvolle bestrijding van de mijt. Bijna alle aanbevolen bestrijdingsmiddelen hebben bijwerkingen zoals beschadiging van broed en/of volwassen bijen.
Naar aanleiding van het vermoeden dat bij de voortplanting van de varroamijt in de cel sexferomonen een rol spelen hebben wetenschappers van de universiteit Hohenheim een methode ontwikkeld waarmee zij de biologisch actieve geurstof kunnen isoleren en extraheren.
Hiermee is de basis gelegd voor een biologische bestrijding van de varroamijt omdat dat feromoon kan worden gebruikt om het voortplantingsgedrag van de mannelijke mijten te verstoren.
Varroamijten parasiteren op volwassen bijen en bijenbroed. Om zich voort te planten moet een vrouwelijke mijt vlak voor een cel wordt verzegeld in de cel stappen. Zij legt daar meerdere eitjes waaruit zich 1 mannelijke en 1-3 vrouwelijke mijten ontwikkelen. In de gesloten cel worden de de vrouwelijke mijten door mannelijke mijt bevrucht. Alleen de vrouwelijke mijten verlaten, samen met de moedermijt en de jonge bij, de cel.
De wetenschappers konden aantonen dat na het aanbrengen van het sexferomoon in de broedramen het voortplantingsgedrag van de mannelijke mijten zodanig verstoord werd dat de bevruchting van de vrouwelijke mijten of helemaal niet plaats vond of dat er minder sperma werd overgedragen. Niet bevruchte vrouwelijke mijten zijn minder vitaal en kunnen bij een volgende reproductiecyclus geen vrouwelijke (is bevruchte) eitjes leggen.
Hierdoor kan de vermeerdering van het aantal mijten in een volk flink minder worden.
Omdat het sexferomoon niet schadelijk is voor bijen en geen restanten in bijenproducten achterlaat is dit de eerste veilige biologische bestrijdingsmethode.
De voordelen op een rij:
- Vermindering van aantal mijten door verstoring van de voortplanting;
- De eerst biologische bestrijdingsmethode van de varroamijt;
- Langdurig gebruik tijdens de broedperiode mogelijk;
- Geen restanten in bijenproducten te verwachten;
- Geen opbouw van resistentie;
De vinding werd in 2012 in Europa voor een patent aangemeld.
Kontakt
Dr. Iris Kräuter
ikraeuter@tlb.de
Technologie-Lizenz-Büro (TLB)
der Baden-Württembergischen Hochschulen GmbH
Ettlinger Straße 25, D-76137 Karlsruhe
Tel. 0721 79004-0, Fax 0721 79004-79
www.tlb.de
Referenz-Nummer: 11/116TLB
mischien de nieuwe varroa bestrijding
met de Bücherskorpion zie de site http://beenature-save-the-bees.com/video-buecherskorpion-vs-varroa/