Bijenkorven op de heide

Gisteren was ik op de heide en zag daar een opstelling met bijenkorven en natuurlijk ben ik daar gaan kijken. Toevallig kwam na een poosje de eigenaar van deze bijenvolken met een helper om honingkamers onder de korven te zetten.

Opstelling bijenkorven op de heide


Onder de korven? Ja, want want zoals u op de foto kunt zien zit het vlieggat nogal hoog in de korf.Het broednest bevindt zich dan ook op die hoogte. Om het broednest groter te laten worden, worden  in het voorjaar onder de korf één of meer ringen geplaatst zodat de bijen daar hun raat kunnen uitbreiden. Honingopslag vindt plaats rondom het broednest en dus ook er onder. In deze tijd van het jaar hebben we te maken met een krimpend broednest. Het broed loopt uit en het broednest zal zich gaan concentreren op de hoogte van het vlieggat. Als de ringen onder de korf worden verwijderd steekt de uitgelopen raat onder de korf uit. Deze uitstekende raat werd ter plaatse op de heide weggesneden en er werd een honingkamer met raampjes onder geplaatst.

Het wegsnijden van de uitstekende raat.

Deze korf bevat warbouw en op de volgende foto ziet u daarvan een close-up.

Warbouw

  • Rob van Hernen

    Hoi Henk, jammer dat je niet gebleven bent om nog een foto van een normaal uitgebouwde korf te nemen. De warbouw is mijn eigen schuld geweest, de bijen maken wel eens iets onregelmatigs maar zo eigenlijk nooit. De voorbouw is toen het volk er nog maar net in zat, gedeelteijk los gescheurd van de toplatten en naar verschillende zijden omgekruld en toen moesten de bijen er wel zo mee verder gaan. Het bijenvolk is er overigens niet minder door. Ook nu nog tijdens het druppelen met oxaalzuur. Mooie foto’s overigens, mag ik ze gebruiken?

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.