Bijenhouden is plannen
Vandaag heb ik een varroabestrijding uitgevoerd volgens de methode Büchler. Alle broed zit nu in afleggers en de volken zelf hebben kunstraat en uitgebouwde raat gekregen. Daarnaast mochten ze één raam met veel open broed houden. De werksters kunnen nu alle nectar opslaan in de honingkamers omdat er niet zoveel broed meer is te verzorgen
Ik kwam er ook achter dat er een teeltkoningin was verdwenen. Ze was van 2012, dus nog niet zo erg oud. Op één raam waren een paar doppen aangezet.
Vanavond nog de afleggers behandeld met Beevital Hiveclean.
Nu de planning:
Zaterdag 5 juli: 2e behandeling van afleggers met Beevital Hiveclean.
Woensdag 9 juli: doppen breken in de broedafleggers die dan hopeloos moerloos zijn en de inmiddels gesloten broedramen uit de volken halen. Deze volken zijn dan voor 96% vrij van mijten.
Zaterdag 12 juli: 3e behandeling van afleggers met Beevital Hiveclean.
Zondag 13 of maandag 14 juli: Nieuwe bevruchte koninginnen invoeren in afleggers. Deze koninginnen zijn 12 juli van het bevruchtingsstation gekomen.
Dan alles uit laten groeien tot inwinterbare volken met gezonde winterbijen die eind juli, augustus en september worden geboren.
Ik ben benieuwd hoeveel raampjes broed je per aflegger inhangt? Maak je daar zesramers van of toch grotere broedafleggers?
Meestal 4 ramen. Aanvullen met voer en stuifmeel.Op eigen stand laat je alle bijen die op het raam zitten erop zitten. Schud nog 2 ramen bijen erbij. Na afvliegen zitten er genoeg jonge bijen in om de boel warm te houden. Bovendien zijn de buitentemperaturen niet zo laag. Na 3 weken heb je een aflegger met enorm veel bijen.
Als je de afleggers naar een andere stand brengt vliegen ze niet af en kun je om en om een raam afslaan en een raam met erop zittende bijen in de zesramer hangen.