Wat doen we met raampjes broed uit apidea’s?


Als mijn apidea’s terug komen van het bevruchtingsstation haal ik de koninginnen eruit, breek na 9 dagen de doppen en geef ze een rijpe dop waarvan ik dan F1 koninginnen teel. In augustus kunnen die eruit en dan zit je met allemaal raampjes broed en de erop zittende bijen.

Na wat passen en meten kwam ik er achter dat er precies 3 op rij in een spaarkast honingkamer passen. En zo kun je 9 rijen in een honingkamer hangen. Dat zijn toch 27 raampjes die je boven een moerrooster en een krant bovenop een volk kunt zetten. Daar kunnen ze uitlopen en zich bij het volk voegen. ‘s Avonds zet je alle raampjes met opzittende bijen in de honingkamer. Een beetje Beehive Clean erbij om het geheel één geur te laten krijgen en het deksel sluiten.

DSCF1103De uitvoering is als volgt:
5 cm onder de bovenrand spijker je aan beide zijkanten van de honingkamer een latje van 11 x 4 mm en daarop leg je 4 latjes van 11 x 4 mm die je op de vorige latjes spijkert. Hiertussen passen de apidearaampjes perfect.

In één simplex broedkamerraam kun je 6 apidearaatjes kwijt dus je kunt zo 4,5 broedkamerraam aan bijen aan een aflegger toevoegen. Als alle broed is uitgelopen neem je de honingkamer weer weg en verwijder je de latjes. Simpel en effectief.

Leg er wel een moerrooster onder want bij mij liep er toch een koningin uit die de andere doppen vernietigde. Gelukkig had ik een rooster geplaatst zodat ze boven het rooster bleef en ik haar uit de kast kon verwijderen.

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.