Bloopers, ter lering ende vermaeck


Omdat ik niet alles weet heb ook ik de nodige “stommiteiten” uitgehaald waardoor b.v. koninginnen verloren zijn gegaan. Achteraf moet je constateren dat het goede leermomenten zijn geweest. Omdat het hier over diverse onderwerpen gaat heb ik het geplaatst in het menu-item “bijenhouden algemeen”

Deze pagina zal nooit helemaal af zijn. “Ter lering ende vermaeck” zal ik hier mijn bloopers publiceren.

1. Volkje versterken
Ik had twee niet zo grote volkjes. Eén moerloos en één met moer. Tijdstip ongeveer in juni.
Moerloze volkje afgeslagen in het volkje met moer, deksel erop. Klaar.
De volgende dag was de koningin verdwenen. 🙁
Volgende keer toch maar met een krant verenigen.

2. Honingkamer afnemen
Boven de broedkamer lag een moerrooster. Het was een draadrooster en lag niet op de ramen in de kast maar op de rand van de kast tussen broed- en honingkamer.
Je steekt, zonder verder op te letten, de beitel tussen de twee kamers en als de honingkamer los is pak je hem op en plaatst hem op het omgekeerde deksel dat op de kast ernaast ligt. Op dat moment merk je dat dat niet lukt omdat het rooster meegaat en er een broedkamerraam aan het rooster hangt. Het raam valt naast de kast en overal zie je bijen.
De koningin, de koningin. Zat zij op dat raam? Is zij geplet?
Voorzichtig de broedkamer doorspitten en daar liep ze. Op het vijfde raam. Oef, dat is geluk hebben.

De bijen zelf reageerden niet eens. Geen steekje uitgedeeld. Zullen wel gedacht hebben: Sukkel. Met hoofdletter.

3. Inschrijfformulier op de website plaatsen
en de knop “verzenden” vergeten.

2 comments

 • Ingrid

  Hallo Henk,

  Gisteren hebben wij (vorig jaar cursus gedaan…) exact jouw blooper nr 1 uitgevoerd…. We hebben een buckfast volk staan, waar sinds kort een nieuwe koningin in zit (stille moerwissel geweest). Wij helemaal blij dat er alweer vrij veel gesloten broed in zat! En we hadden een ‘mislukt’ klein afleggertje staan (mix carnica / bastaard) die er dus hopeloos moerloos bijstonden. We dachten ook: die kloppen we wel af in dat buckfastvolk. Ai ai ai, complete chaos, we wisten eigenlijk meteen dat het mis was. Ze slepen nu, een dag later, nog steeds dode bijen de kast uit…

  Inmiddels begrijpen we dat we de krantenmethode hadden moeten toepassen… Zou het wel zo zijn dat het grootste volk ‘wint’? Of is het risico groot dat de koningin is afgestoken omdat de bastaards/Carnica’s aggressiever oid zijn? Kun je uberhaupt wel Carnica’s met Buckfast samenvoegen? Maakt het in deze uit dat het volkje hopeloos moerloos was (maw is de reactie anders als ze dat niet zijn)? En: hoe kan het dat je wél een raampje broed met opzittende bijen gewoon in een andere kast kan hangen zonder dat dat tot gevechten leidt? (of kun je dat alleen in het voorjaar doen?) We laten de boel even tot rust komen nu en gaan over een paar dagen maar ‘ns kijken wat de schade is… Ik hoop dat je ons wat wijzer kan maken! 😉

  Groetjes, Ingrid

  • Hallo Ingrid,

   dat is niet zo mooi. Ik schrijf dit soort dingen niet voor niets op de website. Het is ter leringh.

   Je moet er rekening mee houden dat je koningin er niet meer is. Is ze er nog wel dan heb je enorm veel geluk gehad.
   Je had beter tijdens wat dracht het volkje af kunnen laten vliegen want dan worden ze toegelaten omdat ze iets meebrengen.
   Dan wordt het volkje heel klein. Het restant kun je dan wel een keer afschudden zodat ze zich in andere volken in kunnen bedelen.

   Raampjes broed met opzittende bijen kun je altijd, behalve ‘s avonds, verplaatsen omdat er veel broedverzorgsters opzitten zeker midden op de dag, dat zijn jonge bijen.
   De vliegbijen zijn de boosdoeners. Daar moet je altijd mee oppassen.

   Dit was een leermoment dat je niet meer vergeet.
   Succes verder met bijenhouden.

   Groet,
   Henk Rostohar

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.