Bestuivingsvergoeding koolzaad

Deze week las ik dat er in Europa een dreigend tekort aan bijen ontstaat omdat er steeds meer koolzaad geteeld gaat worden om met de olie daarvan biobrandstoffen te verrijken.
We komen op termijn bijenvolken tekort.
Diverse regeringen hebben al maatregelen  aangekondigd om de populatie bijen te laten groeien. Meer professionele imkers, meer opleidingen.
Dit betekent dat de vraag naar bijen voor bestuivingsdoeleinden toe gaat nemen en waarschijnlijk kan er niet voldaan worden aan de vraag. Dat betekent in een wereld van vraag en aanbod dat de huurprijs voor een bestuivingsvolk omhoog zal gaan.

Bij de fruitteelt zal het geen probleem zijn maar bij de koolzaadteelt zie je nog veel te vaak dat er volken gratis geplaatst worden of dat voor plaatsing van een volk van de imker vijf euro wordt gevraagd.(Groningen) Voor de honing zegt men dan. Maar beseft men wel dat door de inzet van bijenvolken de koolzaadopbrengst ca. 20% hoger wordt voor de koolzaadteler?

In Nederland vindt over het algemeen hybride zaadteelt plaats op percelen van 15 tot 20 ha. groot. Op een perceel van 15 ha. heeft men dan een meeropbrengst van 12 ton zaad. Bij een prijs van 360 euro/ton is de meeropbrengst 4320 euro. Bovendien is door de opdrachtgever vaak contractueel vastgelegd dat bijenvolken voor de bestuiving ingezet dienen te worden.

Van die 4320 euro extra opbrengst kunnen zeker 30 volken à 50 euro ingehuurd worden!!

Daarom wil ik er voor pleiten dat we, vanaf nu, geen volken meer gratis plaatsen bij het koolzaad maar daar gewoon een bestuivingsvergoeding van 45 euro per volk voor vragen. De zaadteler zal er gewoon aan moeten wennen dat bij een teruglopend aanbod de prijs omhoog gaat.
Wil hij een gediplomeerde bestuivingsimker plus advies dan zal hij de bijbehorende huurpenningen moeten betalen.

 • Paul

  Met veel aandacht lees ik U verslagen,
  maar ge moet eens weten dat de bevolkingsdichtheid niet meer toelaat van nog bijen te houden,
  naast mij aan ene kant elf nieuw woningen en aan de andere kant zesendertig als ze mijn bijen zien vliegen heb ik problemen met onze moderne beschaving, en dan nog wat de opleiding betreft van de jonge imkers dat is een droevig geval de bedrijfsmethode in mijn streek laat te wensen over en zeker de begeleiding in de praktijk van de jonge imkers ik spreek uit ervaring.
  Een oude imker.

  • Paul, misschien zou je, nu je buurt zo is veranderd, eens met Buckfast moeten gaan werken. Ze zijn werkelijk veel zachtaardiger, ook voor de omgeving.
   Misschien zou je als mentor voor de jongere imkers kunnen optreden zodat je wat kunt sturen. Zo maar wat suggesties. Misschien heb je er wat aan.
   Groet,
   Henk

Login om te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.