De verzamelbroedaflegger voor de koninginnenteelt
De tijd dat er koninginnen geteeld gaan worden komt nu snel dichterbij. Daarom behandel ik hier de verzamelbroedaflegger die, mits goed uitgevoerd, perfecte koninginnen kan leveren zoals beschreven in mijn boek “Zó teel je de beste koninginnen".
Het maken van een starter is voor veel imkers die beginnen met koninginnenteelt toch altijd wel een probleem. Een methode waar je wel even de tijd voor moet nemen en toch eenvoudige is, is de volgende:
Neem uit elk volk één of twee ramen met broed in alle stadia en plaats deze in een lege broedkamer. Vul dit aan met twee ramen voer en stuifmeel.
Plaats deze broedkamer boven het rooster op de broedkamer van een sterk volk of boven een rooster op de honingkamer.
Na negen dagen is al het broed gesloten. Plaats nu de broedkamer met het gesloten broed op een bodem op een eigen plek. Leg een moerrooster tussen bodem en broedkamer. Breek alle doppen. Vergeet er niet één.
Leg een bord voor de vliegopening en sla alle bijen uit het volk wat er onder stond af op dat bord. Let op dat de koningin niet meegaat! Breek ook bij deze ramen de eventuele doppen.
De jonge bijen lopen de kast in en de vliegbijen vliegen terug naar de oorspronkelijke kast.
Je hebt nu een kast echt stampvol met jonge bijen, met gesloten broed, zonder koningin. Je begint nu ook te voeren met verdunde honing tot de doppen zijn gesloten. Hier hang je twee uur later de larven in. Een paar uur later kijk je of er voldoende zijn aangenomen. Indien dat er te weinig zijn hang je er nog wat larven bij. Essentieel hier is dat er een overmaat aan jonge voedsterbijen moet zijn. Deze zorgen er voor dat de ingehangen larven een overmaat aan koninginnengelei krijgen toegediend. Zoveel zelfs dat de larven die niet eens allemaal op kunnen. En dat bepaalt de kwaliteit van de nieuwe koninginnen!
Na 5,5 dagen zijn de doppen gesloten en gaan ze naar de broedstoof of de honingkamer van een ander volk waar ze zich verder ontwikkelen en uitlopen. Twee uur later hang je er nog een serie larven in. Als ook deze doppen na 5 dagen zijn gesloten breng je deze ook naar de broedstoof of de honingkamer van een ander volk.
Hierna verenig je het volk weer met het oorspronkelijke volk of je maakt er 3 volken van met elk een rijpe dop.